Merhabalar Fortigate üzerinden açılan VPN hesapları için Fortinet’in sunmuş olduğu FortiClient uygulaması üzerinden VPN hesabına giriş ayarları nasıl yapılır, giriş yaparken kullanıcılar şifreyi nasıl kaydedebilir ve kaydetmesi için Firewall üzerinden hangi ayarları aktif etmemiz gerekiyor bunları aşama aşama sizlere göstereceğim.
Evet öncelikle https://www.fortinet.com/support/product-downloads bu site üzerinden FortiClient VPN Only’ yi seçiyoruz.
Buradan işletim sisteminiz ne ise ona göre indiriyorsunuz. İndirdikten sonra kurulumu yapın.
Çok zor bir kurulumu yok.
Uygulama açıldığında böyle bir ekran gelecektir. Resimdeki gibi önce 1 yazan yeri işaretliyoruz daha sonra 2 yazan yerden I accept diyoruz.
Daha sonra buradan Configure VPN butonuna basıp VPN yapılandırma ayarları menüsüne geçiş yapacağız.
Buradaki kısımları kendi VPN bağlantı bilgilerinize göre dolduruyorsunuz. En son Save diyip çıkıyoruz.
Username yapılandırma ayarlarını yaparken önceden yazmıştık zaten. Burada sadece şifrenizi girip Connect diyoruz. Bağlantı yaparken %40 larda sertifika uyarı verebilir oradan evet demeniz gerekiyor yoksa bağlantı yapamazsınız. Baktığınız zaman burada şifre kaydetme seçeneği görünmüyor Firewall’dan yapılandırma ayarlarını yapacağız ve VPN’e bir defa bağlanıp çıktıktan sonra giriş yapma ekranının altında Save Password seçeneği gelecektir.
Evet başarılı bir şekilde bağlantı yapıldı. Şimdi Disconnect deyip çıkış yapıyoruz şifreyi nasıl kaydedeceğimizi göstereceğim.
Firewall Üzerinden Save Password seçeneği nasıl aktif edilir?
Öncelikle Firewall’ a giriş yapıp resimdeki Tunnel Mode Client Options sekmesinden Allow client to save password seçeneğini aktif etmemiz gerekiyor.
Diğer seçenekler nedir ne işe yarıyor?
- Allow client to connect automatically: İstemcinin otomatik olarak bağlanmasına izin verme ayarı isteğe bağlı etkinleştirebilirsiniz.
- Allow client to keep connections alive: VPN bağlantılarının belirli bir süre boyunca etkin kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu, bağlantının belirli bir süre sonra otomatik olarak kapanmasını önler ve kullanıcıların VPN bağlantılarını kesintisiz bir şekilde kullanmalarını sağlar.
- DNS Split Tunneling: VPN bağlantılarında, sadece belirli türdeki trafiğin VPN tünelinden geçmesini sağlayarak kullanıcıların internet trafiğini yerel ağ üzerinden yönlendirmesine olanak tanıyan bir özelliktir. Bu özellik, kullanıcıların yerel ağ kaynaklarına ve internet kaynaklarına aynı anda erişebilmesini sağlarken, yalnızca belirli dahili alan adlarının VPN üzerinden çözülmesini sağlar.
Ayarları yapıp kaydettikten sonra VPN’e bir defa giriş-çıkış yapıyoruz. Daha sonra resimdeki gibi Save Password seçeneği gelecektir. İşaretleyip Connect diyoruz.
Evet elimden geldiğinde detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım faydalı olması dileğiyle.